Instalare

CONDUCTE INSTALATE SUBTERAN

Conductele din PAFSIN/GRP, spre deosebire de conductele rigide din beton, beton armat, fonta ductila etc.sunt conducte flexibile si ele interactioneaza cu masivul de pamant in care sunt ingropate formand ceea ce se denumeste generic ca “sistemul conducta – sol”. Acest lucru este posibil deoarece sub actiunea incarcarilor exterioare (greutatea pamantului de umplutura, traficului, incarcarilor concentrate) conductele se deformeaza suficient ca sa antreneze reactiunea pamantului din jur si in acest fel sa se micsoreze momentele si fortele normale circumferentiale. Drept consecinta, toate modelele de calcul static si de rezistenta pentru conductele din PAFSIN/GRP se bazeaza pe interactiunea conducta –sol, considerand ca deformarea admisibila a conductei antreneaza rezistenta pasiva a masivului de pamint.


Acest lucru conduce automat la respectarea instructiunilor de ingropare pentru a permite conductei sa se deformeze in limitele admisibile si sa redistribuie incarcarile verticale pamantului care o inconjoara.


Fortele de impingere din fitinguri (coturi, teuri, reductii, capete inchise etc.) trebuie preluate de masive de ancoraj care transfera aceste forte terenului natural in care e ingropata conducta.


Conductele standard din PAFSIN/GRP nu sunt fabricate sa transfere forte axiale longitudinale si din acasta cauza sunt necesare masivele de ancoraj


In situatia cand din diverse motive masivele de ancoraj nu pot fi executate, se pot folosi conducte biaxiale din PAFSIN/GRP cu mufe blocate care pot prelua fortele axiale logitudinale datorita cresterii grosimii peretelui conductei si a cantitatii de armatura din fire de sticla tocate dispuse axial.


Instalarea standard


Sintetizand procedeele de instalare standard a conductelor din PAFSIN/GRP, se ajunge la doua tipuri de baza de instalare:


Tipul I – in care materialul de umplutura se aseaza  in transee  pina la  inaltimea de 300 mm peste creasta conductei si compacteaza la gradul de compactare prevazut in proiect
(in general la un grad de compactare de min. 90% - incercare Proctor). Acest tip de instalare se realizeaza cind conducta se pozeaza sub carosabil cu incarcari din trafic.


Tipul II – in care materialul de umplutura se aseaza in transee pina la inaltimea de 65% din diametru conductei si se compacteaza la gradul de compactare prevazut in proiect (in general la un grad de compactare de min. 90% - incercare Proctor). Peste aceasta cota si pana la 300 mm deasupra crestei conductei se poate folosi ca material de umplutura solul local cu o compactare usoara (in general la un grad de compactare de 80%). Solul local folosit ca material de umplutura va trebui sa respecte un minim de conditii ce vor fi prezentate in cap. de umpluturi.


Instalare de tip II nu este indicata pentru conductele cu diametru mic( Dn  mm) si pentru conductele ingropate sub drumuri cu trafic.


Pentru instructiuni complete va rugam sa consultati „MANUAL DE TRANSPORT, MANIPULARE SI INSTALARE A TUBURILOR DIN POLIESTERI ARMATI CU FIRE DE STICLA (PAFSIN)”



CONDUCTE INSTALATE SUPRATERAN

INSTALAREA CONDUCTELOR PE SUPORTI.

Sunt multe cazuri in care conductele din PAFSIN/GRP se instaleaza deasupra terenului.


Cazurile cele mai frecvente sunt:
-    conducte suspendate de poduri
-    conducte sprijinite pe piloni care traverseaza estuare, albii de rauri
-    conducte sprijinite pe piloni instalate in lunci inundabile
-    conducte instalate in roca dura unde ar fi costisitor sa se sape transee 


In toate cazurile de instalare deasupra terenului conductele din PAFSIN/GRP vor fi prevazute cu mufe flexibile sau cuplaje mecanice (acestea sunt imbinari libere) care nu restrictioneaza contractia sau dilatarea longitudinala.


Cand conductele din PAFSIN/GRP instalate deasupra solului functioneaza sub presiune, orice schimbare de directie genereaza forte in piesele de legatura, forte care trebuiesc preluate cu masive speciale de ancoraj.
Avand in vedere costul ridicat al acestor masive este de preferat ca instalare conductelor deasupra terenului sa se faca in aliniament.


Obligatoriu la conductele din PAFSIN/GRP instalate pe suporti se vor respecta urmatoarele cerinte:
-    devierea maxima permisa de la aliniament este de 0,1% din deschiderea dintre suporti.
-    suportii trebuie sa limiteze deplasarea conductei, in toate directiile, pana la 0,5% din diam. sau 6 mm
-    nealinierea (dezaxarea) la capatul conductei trebuie sa fie max. 0,5% din diam. sau 3 mm.
-    deviatia unghiulara neintentionata  la imbinarile cu mufe nu trebuie sa depasesca 20% din deviatia unghiulara admisa la conductele ingropate  


In mod obisnuit suportii se executa din beton sau otel. Unghiul de sprijin al tubului pe suport va fi de 150°.
Diametrul calotei suportului pe care se sprijina tubul va fi mai mare cu 0.5% decat diametrul exterior al tubului.


Fiecare suport va fi prevazut cu cate 2 brate (console), terminate la partea superioara cu cate o scafa (calota) care imbraca capetele tuburilor adiacente la un unghi de 150 grade. Intre conducta si reazem se aseaza o banda cauciucata de cc.3- 5 mm grosime. Aceasta constructie permite ca mufa de imbinare, pozitionata chiar in axul suportului, sa ramana libera (sa nu sprijine pe suport)



APLICATII SPECIALE

Instalare fara Transee Deschisa
In orasele metropolitane si in zonele unde exista trafic intens, circulatie mare a oamenilor etc., instalarea conductelor prin excavarea transeelor conduce la pierderi sociale si economice severe. Deasemenea, intreruperea circulatiei pe drumurile aglomerate genereaza mari probleme. In acest caz sistemul fara transee deschisa este preferat.

Instalare prin Metoda Pipe Jacking
ROREX produce conducte din PAFSIN/GRP pentru sistemul fara transee deschisa folosind propria solutie tehnologica. Caracteristicile tehnice si grosimea peretilor acestor conducte sunt variabile functie de cerintele proiectului. Pentru solutii personalizate functie de cerintele proiectului, va rugam sa contactati echipa de Marketing ROREX.

Reling
Instalarea unei conducte din PAFSIN/GRP in interiorul unei conducte existente care nu mai poate asigura etanseitatea sau stabilitatea sistemului se face in toate cazurile cand costul lucrarilor de excavatii pentru inlocuire conductei existente sunt importante si cand debitul necesar a fi transportat poate fi preluat de conducta din PAFSIN/GRP.


Metoda de relining se poate aplica numai pe tronsoane de aliniament drept ale coductei existente. Coturile conductei existente se vor dezafecta si inlocui cu coturi din PAFSIN/GRP care se vor lega la capetele tronsoanelor drepte.

Aplicatii Industriale
ROREX are o gama de produse speciale pentru industria petrochimica si chimica. In aceste aplicatii unde se folosesc tipuri speciale de fibra de sticla, rasina vinilesterica (VE) si rasina epoxi se poate asigura usor o durata lunga de exploatare fara probleme.