Tehnologie

INFASURAREA CONTINUA A FILAMENTULUI (FW)


Conductele ROREX sunt produse prin avansarea continua a unei mandrine, metoda de ultima ora in productia de conducte din PAFSIN/GRP. Gama de produse prin aceasta metoda este intre 300 – 4000 mm. Principalele materii prime folosite in acest proces sunt: fire de sticla, rasina poliesterica si nisip silicios. De asemenea matul, catalizatorii, adezivii chimici si acceleratorii sunt inclusi in structura conductei.


Procesul principal de avansare continua a mandrinei conduce la folosirea firelor de sticla pe directia circumferentiala a conductei. Infasurarea inelara asigura rezistenta conductelor de PAFSIN/GRP in sectiune transversala la incarcarile exterioare. Firele de sticla tocate din interiorul structurii peretelui creste rezistenta la incarcarile axiale si la incarcarile multidirectionale.


Nisipul silicios utilizat in structura sendvici a peretelui este principalul factor care asigura rigiditatea conductei. Rasina poliesterica constituie matricea principala a conductei si este foarte importanta fiindca combina chimic intre ele materiile prime din stratele conductei pe toata durata de viata a conductei.
In cazuri speciale rasina vinilesterca sau alte tipuri de rasina pot fi folosite in locul rasinii poliesterice.

In fabrica, conductele din PAFSIN/GRP sunt supuse la testul de presiune hidrostatica. Conform standardelor AWWA C950 si ASTM D3517 valoarea maxima a presiunii de testare este de 2xPN. Testul se considera reusit si conducta poate fi livrata daca la suprafata conductei nu apar scurgeri (exfiltratii). 

DOMENII DE UTILIZARE


Conductele din PAFSIN/GRP sunt folosite pe o scara larga in urmatoarele domenii:

-    Aductiuni si sisteme de distributie apa potabila si bruta
-    Sisteme de canalizare pluviala si menajera cu si fara presiune
-    Sisteme de ape reziduale
-    Aductiuni la hidrocentrale
-    Irigatii si drenaje
-    Sisteme submarine
-    Sisteme de racire pentru centrale electrice
-    Instalatii industriale
-    Captusirea conductelor (canalelor) existente – procedeul relining
-    Sistemul de conducte fara transee deschisa – pipe-jacking
-    In industria chimica si petrochimica
-    Aplicatii speciale precum: camine de vizitare si intersectie, rezervoare de apa etc.

PROPRIETATILE SI AVANTAJELE CONDUCTELOR DIN PAFSIN/GRP 

STANDARDE DE PERFORMANTA


STANDARDE EN SI ISO

 

Nota: Standardele DN 16868 si 19565, BS 5480 au fost actualizate de noile standarde EN mentionate mai sus.


ASTM (Societatea Americana pentru Testarea Materialelor)


In prezent sunt mai multe standarde ASTM de produs care se aplica la o varietate de domenii de utilizare ale conductelor din PAFSIN/GRP. Aceste standarde includ cerintele de performanta pentru controlul de calitate al testelor. Conductele din PAFSIN/GRP sunt proiectate sa respecte aceste standarde. 

AWWA (Asociatia Americana pentru Lucrari Hidrotehnice) si ASME (Asociatia Americana a Inginerilor Mecanici)

AWWA C950 este unul din cele mai cuprinzatoare standarde de produs pentru conductele din PAFSIN/GRP. Acest standard pentru aplicatiile cu apa sub presiune contine cerinte extinse pentru conducte si imbinari, cuprinzand controlul de calitate si testarea prototipurilor pentru calificare. La fel ca standardele ASTM acesta este un standard de performanta. Conductele din PAFSIN/GRP sunt proiectate sa indeplineasca cerintele de performanta ale acestui standard. AWWA are singurul manual de proiectare AWWA M45 care cuprinde multe capitole privind proiectarea conductelor din PAFSIN, atat pentru aplicatii subterane cat si supraterane.